Tünetek és megoldások

Összegyűjtöttük neked a leggyakrabban előforduló, forgószékekkel kapcsolatos hibajelenségeket, hogy megtudhasd, mi okozza őket. Minden esetben javaslunk megoldást is!

 

Jelenség: Irodaszékem nem tartja a beállított magasságát, leereszt a gázlift

Leírás: Az egyik leggyakrabban előforduló hibajelenség irodai székek esetében, hogy a gázliftből elszökik a gáz, így nem tartja a beállított magasságot, és hosszabb-rövidebb idő alatt "leereszt". A gázliftet (egyéb nevein gázrugó, légrugó) ilyen esetben nem lehet utántölteni vagy megjavítani. Minden hónapban bejön hozzánk valaki, aki váltig állítja, hogy a gázlift javítható, de sajnos ez nem lehetséges.

Megoldás: A gázlift cseréje. A gázliftek árairól ide kattintva tájékozódhatsz. A gázlift működéséről itt olvashatsz.

Jelenség: Forgószékem nyikorog használat közben

Leírás: A nyikorgás, illetve a kellemetlen, oda nem illő egyéb hangok felbukkanása a forgószék elhasználódásával járó jelenség. Oka legtöbbször az, hogy a szék csavarjait nem húzták meg negyedévente legalább egyszer, így az alkatrészek elmozdultak és elkezdték kikoptatni egymást (erre lehet megelőző megoldás átalánydíjas székkarbantartási szolgáltatásunk). A nyikorgást legtöbbször az elhasználódott mechanika okozza, melyet cserélni kell. Ritkább esetekben, például főnöki székeknél a hátlap és ülőlap kapcsolatát biztosító karfa kopása is okozhatja a a kellemetlen hangot, valamint akár a görgők fáradása is lehet az ok.

Megoldás: Az elkopott alkatrész cseréje. Székdoktorunk megállapítja és ki is cseréli a beteg alkatrészeket. Árainkat itt találod.

Jelenség: Székem nehezen gurul, a görgők szorulnak

Leírás: a görgős forgószékek egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy helyüket könnyedén változtatják. Sokszor megesik azonban, hogy az évek alatt a görgőkbe kosz jut. Ez a kosz lehet a szőnyeg anyaga, állati szőr, emberi haj, vagy egyéb szennyeződések. A probléma önmagában nem oldódik meg a kosz eltávolításával, mert az a tengelyekhez beszorulva tönkre is teheti a görgőt. Fontos a görgők rendszeres tisztítása (ezt mi is végezhetjük helyetted), illetve a megfelelő görgő választása az adott burkolati típusra. A görgők típusairól (hagyományos vagy kímélő, parkettagörgő) ide kattintva olvashatsz részletesen.

Megoldás: A görgők rendszeres tisztítása , illetve teljes elhasználódás esetén a görgők cseréje.

Jelenség: A szék ingataggá vált, már nem érzem biztonságosnak, nem áll egyenesen

Leírás: a szék stabilitását vesztette, nem tud biztonságosan működni ülés közben. Sokszor akkor sem áll egyenesen, ha felállunk belőle, így esztétikailag sem szép. A ferde forgószék emellett nagyon balesetveszélyes is, hiszen használóját nem tudja megfelelő pozícióban tartani, akár fel is borulhat. A jelenség mögött több dolog is állhat: a mechanika kopása lehet az egyik, a másik pedig a lábcsillag repedése, ami miatt a benne levő gázlift imbolyog.

Megoldás: A repedt lábcsillag, illetve a kikopott mechanika cseréje. Alkatrészeinkről itt találsz listát.

Jelenség: a háttámla lötyög, már nem állítható be

Leírás: Sokszor előfordul, hogy a mechanika nem alul, hanem a háttámlával való kapcsolatánál hibásodik meg, így csak a háttámla ferde és bizonytalan. A magasságban állítható háttámlák esetében a racsnis fokozatállító is kikophat, így a háttámla mindig visszaesik legalacsonyabb állapotába. A háttámla diszfunkciója veszélyes, hiszen sokszor teljes erőből nekidőlünk, így nagy az esélye annak, hogy - például anyagfáradás esetén - használója alatt fog letörni, így akár hátra is eshetünk a széken.

Megoldás: A meghibásodott mechanika vagy háttámla cseréje. Alkatrészlistánkat ide kattintva találod.

Jelenség: a forgószék egy bizonyos irányban hajlamos megbillenni, dőlni

Leírás: Ha székünk egy irányban mindig megdől, nem áll egyenesen, akkor nagy a valószínűsége, hogy valamelyik görgő, vagy az adott görgőt tartó csillagtalp-ág repedt meg. Ilyen esetekben a görgő előbb csak kis mértékben csorbul ki, később azonban, ha nem foglalkozunk a problémával, akár teljesen ki is törhet. A lábcsillagok öt ágúak, így szerencsétlen irányú terhelés esetén a görgő kitörésének pillanatában akár el is dőlhetünk a székkel, ami nagyon balesetveszélyes.

Megoldás: A meghibásodott görgők vagy csillagtalp cseréje. Ezekről részletesebben itt tájékozódhatsz.

Jelenség: a forgószék karfái nem állnak egyenesen, erő kifejtésére elmozdulnak, kifeszíthetőek

Leírás: A székek karfái sokféleképpen kapcsolódhatnak a forgószékekhez, és ez attól is függ, hogy operatív szék vagy főnöki szék karfájáról van-e szó. Ha irodaszék állítható, a székhez egy ponton (alul) csatlakozó karfájáról van szó, akkor akár a karfa nyelének, akár a szék aljának, esetleg a mechanikának az elhasználódásáról is szó lehet. Ha főnöki szék karfájáról van szó, ami a háttámlát és az ülőlapot is összefogja, akkor a csavarok kikopására, anyagfáradásra gyanakodhatunk. A gond sokszor összefüggésben áll azzal is, hogy a szék csavarjait nem húzták meg rendszeresen, negyedévente (ezt akár ránk is bízhatod).

Megoldás: Az elhasználódott alkatrész cseréje. Székalkatrészeink listáját ide kattintva találod.

 

 

Szervizünkben hétköznapokon 10 és 14 óra között tudunk fogadni, ezen kívül, illetve kiszálláshoz TELEFONOS EGYEZTETÉS szükséges: 06-1-272-04-80