Ülőlapok irodaszékekhez

Az ülőlapok az irodai székek legfontosabb teherviselő elemei, hiszen bármilyen konstrukciót is választunk, biztos, hogy a széket használó személy súlyát az ülőlap fogja viselni. De nem csak funkcionális, hanem ergonómiai és technikai szerepe is kiemelkedő. Az ülőlap felel a medence helyes alátámasztásáért, valamint sok esetben ez fogja össze a szék több alkatrészét is.

Az ülőlapok típusai

A háttámla után az ülőlap érintkezik legnagyobb felületen az emberi testtel, így borítása elsődleges fontosságú a kényelem érdekében. Ha kárpitozott megoldást választunk, bőr, műbőr vagy szövet borítás is lehetséges. Nagyon fontos, hogy a kárpit jó minőségű legyen, hiszen nem csak az ülés okozta igénybevételnek kell ellenállnia, hanem például a ruházat okozta színezésnek is. A gyengébb minőségű műbőrök rendszeresen átveszik a farmernadrágok kékes festékanyagát, ezt pedig igen nehéz belőlük eltávolítani.

A gyártók minden esetben megadják az adott szövet kopásállóságát. Ha szaküzletben vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy ezt az információt megosztják velünk, és az igényeinknek megfelelő szövet-típust kapjuk majd, mely nem fog idő előtt elhasználódni, kibolyhosodni, elkopni.

Ha az ülőlap borítását aszimmetrikus, húzó-nyújtó terhelés éri például amiatt, mert a szék használója lecsúszva ül benne, ezzel feszítve az anyagot, akkor könnyen előfordulhat a széleken repedés. A legtöbb gyártó az ilyen kárpit-elhasználódásokra nem vállal garanciát, mivel ez a szék nem rendeltetésszerű használatából fakad.

Bizonyos speciális székeknél nem telekárpitos, hanem hálós kivitelű az ülőlap. Ennek több előnye is van. A székekhez használt NET-háló sosem veszít rugalmasságából, nem enged el, valamint meleg nyári napokon is tökéletes szellőzést biztosít. Kopásállósága kiemelkedő, ezen túl pedig mindenféle koszolódásnak jól ellenáll, és könnyen tisztítható.

Hálós ülőlap az Ergohuman széken. Székszerviz Budapest C 2016

Az ülőlapok beállítási lehetőségei

Az ülőlapokat elsősorban attól függően tudjuk személyre szabni, hogy milyen a szék kialakítása, milyen mechanika dolgozik alatta. Erről részletesen a mechanikáknál olvashatsz, itt csak megemlítjük a lehetőségeket.

A szinkron mechanikás székeknél az ülőlap és a hátlap együtt mozgathatók, szögük egymással szinkronban állítható be. Az aszinkron mechanikák esetén az ülőlap dőlésszöge a hátlaptól függetlenül is skálázható, bármely ponton rögzíthető. Főnöki székeknél az ülőlap csak hintázni képes, együtt mozog a háttámlával. Speciális, ergonomikus székek esetén nagyon gyakori a mozgó ülőlap, melyet aktív ülésnek nevezünk (lásd lentebb).

Az ülésmélység-állítás

A forgószékek fejletebb változataiban van ülésmélység-állítás, mely lehetővé teszi, hogy az ülőlapot 5-10 cm mértékben előre-hátra mozgassuk. Ezzel szabályozható, mennyire lesz "mély" a szék, vagyis magasabb és alacsonyabb embereknek is tökéletes alátámasztást nyújthat az ülőlap. Hogy ez miért fontos, arról lentebb, az ergonómia részben olvashatsz.

Aktív ülés és az ülőlapok

Eddig klasszikus irodai forgószékek ülőlapjairól beszéltünk, ám manapság az aktív ülés a legegészségesebb megoldás irodai ülőmunkákra. Az aktív ülés során a széket használó személy maga tartja egyensúlyban testét, a szék pedig erre olyan mónod ad lehetőséget, hogy az ülőlapja valamilyen formában mozgatható. Több mechanikai megoldás és a mozgás többféle erőssége, szabadsága is létezik. A két legelterjedtebb a német Topstar székek Sitness rendszere, valamint a szlovén SpinaliS székek aktív ülés rendszere.

Rugós alátámasztású hátlap SpinaliS széken. Székszerviz Budapest C2016

Az ülőlapok ergonomikus funkciói

Fent már említettük, hogy az ülőlapoknak kulcsfontosságú szerepe van az aktív, egészséges ülést garantáló székek esetében, de fontos tudni, hogy a hagyományos székeknél is igen fontos szerep jut neki egészségünk védelmében. Az ülőlap szélessége például nagyon fontos, ha a megfelelő, kényelmes alátámasztást vizsgáljuk, de ugyanilyen fontos az is, hogy az ülőlap elülső széle ne vágjon be a térdhajlatba túl erősen, mert ebben az esetben elszoríthatja az ereket a lábban. Ugyanúgy nem lehet túl rövid sem az ülőlap, mert akkor a comb alsó részén esik rossz helyre, szintén akadályozva a keringést.

Bizonyos ülőlapok szivacsozása követi a test vonalait, ezért nagyon lényeges, hogy kipróbáljuk székünket, mielőtt megvesszük. Ahány ember, annyi igény, ezért a gyártók igen sokféle ülőlap-kialakítással kísérleteznek. A Topstar székek esetében például van csigolyatámasztós megoldás, de a Boston székcsalád memóriahabos, emlékező szivacsos megoldása is igen innovatív.

Ülőlapokkal kapcsolatos problémák elhárítása

Ha ülőlapod kárpitozása, borítása szenvedett kárt, elszakadt a szövet, koszos lett a bőr vagy műbőr, az adott alkatrész újrakárpitozásában tudunk neked segíteni.

Ha ülőlapod belsejében történt valami, akkor se ess kétségbe. Az ülőlap vázát is tudjuk javítani vagy cserélni, valamint ha szükséges, akkor az elöregedett szivacsozást is lecserélhetjük benne!

Ülőlapokkal kapcsolatos szervizigényeddel, kérdéseiddel keress minket az alábbi számon:

06 - 1 - 272 - 0480

 

Ha ülőlapokkal, szivacsozással kapcsolatban szeretnél kérdezni, alkatrészt keresel, az alábbi elérhetőségeken találsz meg minket:

06 - 1 - 272 - 0480

 

ugyfelszolgalat@nietschkft.hu

Teljes ülőlapok, fedőelemek, műanyag borítások, szivacsozás és kárpitozás kérdésében is a rendelkezésedre állunk!

 

 

Szervizünkben hétköznapokon 10 és 14 óra között tudunk fogadni, ezen kívül, illetve kiszálláshoz TELEFONOS EGYEZTETÉS szükséges: 06-1-272-04-80