Mechanikák görgős székekhez

A mechanikák a székek lelkei, hiszen ezek szabják meg, hogy az adott irodaszék milyen mozgásokra, beállításokra lesz képes, valamint hogy központi elemei milyen módon kapcsolódnak össze.

A mechanikák osztályozása

Lentebb még részletesen lesz szó minden típusú mechanikáról, ám elöljáróban megmutatjuk, hogyan épül fel a mechanikák hierarchiája.

A lépcső alsó fokán a MEK-mechanikák állnak, őket követik a főnöki székek hintamechanikái, ezután jönnek az aszinkron és szinkron mechanikák, majd a speciális, ergonomikus mechanikák, végül pedig az aktív ülés rendszerei.

A MEK (alap) mechanikák

A székmechanikák legalapvetőbb típusait MEK-mechanikáknak nevezzük. Egyetlen beállító karral rendelkeznek csupán, mely a szék magasságállítására szolgál. Ezen túl más beállításra, mozgásra nem alkalmasak. Az ülőlap, és ritkább esetekben a karfák vagy a hátlap egyszerű, fix csavarozással kapcsolódnak hozzájuk.

Hintamechanikák

A hintamechanikákat főnöki székekben, vezetői fotelekben találjuk meg. Rajtuk egyetlen kar van csupán, mellyel egyrészt a szék magasságát szabályozhatjuk, másrészt pedig kiengedhetjük vagy fixálhatjuk a szék hintafunkcióját.

A hintamechanikák között is vannak egyszerűbb és bonyolultabb kivitelek. Az egyszerű megoldásoknál a hintázást vagy teljesen megszüntetjük, vagy a szék szabadon tud mozogni. Ennél fejletebbek a több ponton rögzíthető hintamechanikák, a legokosabbak pedig a bármely ponton rögzíthető hintamechanikák, melyeket a hintázás bármely szögében fixálhatunk. Természetesen a rugózási keménység, vagyis a hintázás közben tapasztalt ellentartás mértéke szabályozható.

Szinkron mechanikák

A szinkron mechanikák már a fejlett irodai forgószékek mechanikáit jelentik, igazi társak a hatékony munkavégzésben. Velük az ülőlapot és a hátlapot, vagyis azoknak egymással bezárt szögét egyszerre, szinkronban tudjuk állítani. A beállítást követően a szinkron mechanika karját fixálni kell, a szék pedig állítható keménységű hintázásra lesz képes a továbbiakban.

A szinkron mechanikákon mindig két kar található. Egyikkel a szék magasságát állíthatjuk, a másikkal pedig az ülőlap és hátlap dőlésszögén változtathatunk.

Szinkron mechanika két karral. Székszerviz Budapest C 2016

Aszinkron mechanikák

Az aszinkron mechanikák hasonló beállítási lehetőségekkel rendelkeznek, mint szinkron társaik, ám az ülőlap és a hátlap ezeknél a modelleknél egymástól függetlenül is állíthatóak. Jellegzetessége, hogy nem szabad kiengedett állapotban hagyni, vagyis a beállítást követően mind az ülőlapot, mind pedig a hátlapot fixálni kell, és csak a szék alapvető hintamozgása marad meg, mint szabadságfaktor.

Az aszinkron mechanikás székeket arról lehet felismerni, hogy mechanikájukon három állítókar található (egy a szék magasságállítására, a másik kettő pedig a hátlap és ülőlap beállításaira, külön-külön). Hazánkban a legelterjedtebb aszinkron mechanikás szék a 7201 ASYN UFO.

Aszinkron mechanika irodai forgószék alatt. Székszerviz Budapest C 2016

Rugózási keménység

Szinte minden eddig felsorolt mechanikai megoldás esetén van egy olyan csavar, mellyel állíthatjuk, mennyire legyen erős a szék hintázás közben tapasztalt ellentartása. Erre egy olyan műanyag fedő kerül, melyet könnyen marokba foghatunk, így szerszám nélkül is változtatható a hintakeménység. Ez az állító csavar mindig a székek alján, a mechanikán, elöl-középen található.

Ergonomikus mechanikai megoldások

A kifejezetten ergonomikus mechaikák családja igen változatos, mivel a gyártók sokféle megoldással álltak elő.

A SpinaliS rendszerű, az aktív ülést legjobban megvalósító székek alatt igen ellenálló anyagból készült rugó található, mely a szék egyéb megoldásaival együtt komplex mechanikai szisztémát alkot. A német Topstar székek esetében a Sitness, míg a szintén német ROVO székek esetében az ErgoBalance típusok jelentik az aktív, mozgó ülőlapokkal és felépítménnyel rendelkező székeket. E mechanikák szervizelésével, cseréjével is foglalkozunk.

Mechanikák javítása, cseréje

A mechanika, mivel a szék többi alkatrészét fogja össze és maga is bonyolult funkicókra és mozgásokra képes, gyakorta kerül hozzánk javításra. A nem megfelelő, aszimmetrikus, túl erős terhelés következtében az egyszerűbb mechanikák elrepedhetnek, a hegesztéseknél elnyílhatnak darabjaik. Az erősebb mechanikák gyakorta csak kikopnak, mozgás közben emiatt nyikorgó hangot adnak, valamint maga a mozgás is nehézkessé válik, szorulhat.

Nézd meg videónkat arról, mi a legfontosabb a mechanikák cseréjénél:

Nagyon fontos, hogy a mechanikához használt, az ülőlapokba, karfákba, hátlapokba csavart csavarokat rendszeres időközönként, legalább negyedévente húzzuk meg, mert ezek kilazulhatnak, nem megfelelő pozícióban pedig tönkretehetik a hozzájuk érő alkatrészek meneteit, furatait. A nem megfelelően becsavart csavarok akár a mechanikák épségét is kockáztathatják. Ha fontos számodra széked épsége, a karbantartás feladatait nekünk is átadhatod, részletekért katt ide.

Mechanikákkal kapcsolatos szervizigényeddel, kérdéseiddel keress minket az alábbi számon:

06 - 1 - 272 - 0480

 

Ha mechanikákkal, alaplapokkal kapcsolatos javításra, alkatrészre van szükséged, keress minket az alábbi elérhetőségeken:

06 - 1 - 272 - 0480

 

ugyfelszolgalat@nietschkft.hu

Szinkron, aszinkron, hinta, MEK és ergonomikus mechanikák javításával, cseréjével is foglalkozunk.

Kattints ide videónkhoz a mechanikák cseréjéről!

 

 

Szervizünkben hétköznapokon 10 és 14 óra között tudunk fogadni, ezen kívül, illetve kiszálláshoz TELEFONOS EGYEZTETÉS szükséges: 06-1-272-04-80