Karfák forgószékekhez

A karfák az operatív és főnöki forgószékek igen fontos kényelmi elemei. Egy igazán jó szék ma már nem lehet meg karfa nélkül. A kényelmen túl a karfák természetesen fontos részei a székek ergonómiai rendszereinek is.

A karfák típusai

Karfákból igen sok féle létezik, de alapvetően az tesz köztük különbséget, hogy van-e bármilyen állítási lehetőségük, vagy fixek.

A főnöki székekhez tartozó karfák az esetek többségében fixek, hiszen nem csak a kar alátámasztásában vesznek részt, de a szék fontos szerkezeti elemei is: összefogják a hátlapot az ülőlappal. Emiatt jelentős feszültséget viselnek, főleg mikor hátradőlünk a székben. Szervizünk gyakran cserél ilyen hiba miatt repedt karfákat.

Az irodai székek másik csoportját a munkatársi székek képviselik, ezek karfái többnyire állíthatóak, de itt is léteznek fix megoldások. Ezek a karfák általában a szék aljához, a mechanikához vagy az ülőlaphoz kapcsolódnak csavarokkal, ahogy az a képen is látható:

Általában három csavarral csatlakozik a karfa a szék aljához.

A karfák állítási lehetőségei

A korábban már említett fix karfákon nem találsz állítási lehetőséget: ezek fix pozícióban vannak a forgószékhez rögzítve. Magasságuk úgy van beállítva, hogy az a legtöbb embernek kényelmes legyen. Ennek ellenére nem képesek mindenkit kiszolgálni, ezért léteznek állítható változatok.

Az 1D-s karfa magasságban állítható, vagyis fel-le mozgatható. Ezzel bárki a saját testmagasságának és testfelépítésének megfelelően konfigurálhatja őket.

A 2D-s kara már képes a magasság állításán kívül a felület helyzetét is változtatni, mégpedig előre-hátra, vagyis beállítható vele, hogy mennyire nyúljon előre a támaszték. Ez akkor hasznos, ha a székben nem feltétlenül a háttámláig beülve foglalunk helyet.

A 3D-s karfák a magasság és a támfelület pozícióján túl képesek az alátámasztás szögének változtatására is. Gyakorlatilag elforgathatóak, ami akkor kényelmes, ha befelé forgatva őket kisebb egymástól mért távolságban is képesek alátámasztani a karokat.

A 4D-s karfák a fenti három lehetőségen túl a teljes szélességükben is állíthatóak, vagyis a mechanikai kapcsolat környékén szabályozható, mennyire legyenek távolt az ülőlaptól. Ez azokban az esetekben hasznos, amikor a karfák által hagyott helyet kevésnek, keskenynek érezzük.

Az alábbi ábrán szemléltetjük, miként működik az egyes karfák állítási képessége:

A karfák állítási lehetőségei.

A karfák ergonómiai szerepe

Most, hogy már ismerjük a karfák típusait, fontos megemlíteni, miért hasznosak. Sokszor olvashatunk az ergonomikus székek hátfájás elleni képességeiről, melyeket különböző megoldásokkal érnek el, de arról már kevesebben beszélnek, hogy mit tehet egy szék a váll- és nyakfájdalom ellen.

A vállfájás, és az ezen át kisugárzó nyakfájdalom a váll-övben keletkező, az alátámasztás hiánya miatt fellépő izomfeszültségből ered. Nagyon fontos, hogy a könyökökön és az alkarokon át a váll megfelelően alá legyen támasztva ülőmunka során, mert így az ott található izmok nem feszülnek feleslegesen, amivel elkerülhető, hogy ott tartós fájdalom jelentkezzen, ami aztán a nyaki izmokra is átsugárzik, és ezzel nyakfájást okot (amit sokszor tévesen a fejtámla hiányának tulajdonítanak).

Mit kell tudnod, ha karfát, pótalkatrészt keresel?

A legfontosabb információ, amit megoszthatsz velünk, a szék típusa, amin a javításra vagy cserére szoruló karfa van. Ez azonban nem minden esetben áll rendelkezésre, ezért a karfán található furattávolságok a kulcskérdések. Adott székre csak bizonyos furattávolságokkal rendelkező karfát lehet feltenni. Ez nagyon fontos például a főnöki székek karfái esetén, ahol az ülőlapot és háttámlát összefogó karfán a csavarok helye pontosan meghatározott.

A karfákon a furattávolság az egyik legfontosabb tulajdonság.

Karfákkal kapcsolatos szervizigényeddel, kérdéseiddel keress minket az alábbi számon:

06 - 1 - 272 - 0480

 

Karfákkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken tudunk további felvilágosítást nyújtani:

06 - 1 - 272 - 0480

 

ugyfelszolgalat@nietschkft.hu

Ha karfára lenne szükséged, fordulj székszervizünkhöz: szinte minden forgószék-típushoz rendelhetsz tőlünk karfákat az operatív székektől a főnöki fotelekig.

 

 

Szervizünkben hétköznapokon 10 és 14 óra között tudunk fogadni, ezen kívül, illetve kiszálláshoz TELEFONOS EGYEZTETÉS szükséges: 06-1-272-04-80