Hátlapok, háttámlák irodai székekhez

A háttámlák az irodai székek igen fontos ergonómiai és biztonsági összetevői. Nem csak a székben való megpihenést, a munka közben való hátradőlést segítik, de nagyon fontos egészségmegőrző funkciói is vannak: a háttámlák tartalmazzák a gerinctámaszokat, melyek a gerincoszlop megfelelő ívben tartásáért felelősek, ha az irodaszéken helyesen és jól ülünk.

Bár a hátlap nem alapfeltétele a forgószékeknek (léteznek háttámla nélküli forgószékek), mégis a legtöbb irodai munkatársi széket és vezetői széket háttámlával szerelik.

A háttámlák kárpitozása és mozgása

Ez a szék egyik legnagyobb, a testtel érintkező felülete, így kárpitozása is igen fontos. A háttámla lehet telekárpitos (ebben az esetben belül valamilyen rugalmas töltőanyag, többnyire szivacs van a háttámla vázán, ezt borítja egyedi színű és összetételű szövet, műbőr vagy bőr), bordázott (ilyen esetben a háttámla alakja speciális, ergonomikus, nem fedi egyenletesen sem kárpit, sem háló), valamint hálós (e hálót hívják többnyire NET-hálónak vagy MESH-hálónak).

Példa hálós, többszörösen tagolt ergonomikus háttámlára.   Példa vegyes, műanyag-kárpitos háttámlára.

A háttámla többféleképpen kapcsolódhat a szék több eleméhez, és ettől függ az is, milyen mozgásra képes. A legegyszerűbb megoldást a főnöki székekben találjuk, ahol a háttámla fix pozícióban összekapcsolódik az ülőlappal, a kettő kapcsolatát pedig a karfa teszi még szilárdabbá. Ennél bonyolultabb a helyzet az operatív székeknél, ahol a mechanika kapcsolja a háttámlát a forgószékhez. Ilyen esetekben a mechanika képességeitől függ, hogyan képes mozogni a háttámla. Ez jelenthet rögzített pozíciót, fixált helyzetet meghatározott pontokon, vagy szabadon, bárhol rögzíthető helyzetet is.

A háttámlák hintázás esetén minden mechanikai kapcsolatnál állítható erejű ellentartással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy súlyunkhoz állíthatjuk, mennyire erősen nyomja vissza hátunkat hátradőléskor a hátlap. Bizonyos háttámlák anti-shock funkcióval is rendelkeznek, ami megakadályozza a hátlapot abban, hogy hirtelen előrehajolásnál a háttámla, követve használóját, hátba vágja a benne ülőt.

A hátlapok ergonomikus funkciói

A háttámlákba többféle gerinctámasz építhető, melyek mind a hát, a derék és a gerinc megfelelő pozícióban tartásáért felelnek. Még az olyan, aktív ülést garantáló székeken is van háttámla, mint például a SpinaliS rendszerű székek, jóllehet itt a háttámláknak tényleg csak kényelmi funkciója van.

A háttámlákba építhető deréktámaszok lehetnek fix pozíciójúak, magasságban állíthatóak, feszességben állíthatóak és akár pumpás, állítható keménységűek is. Dolgukat - a háttámlával együtt - csak akkor tudják hatékonyan végezni, ha a székben rendesen hátraülünk, az ülőlap mélysége megfelel, és kihúzzuk magunkat.

Háttámlába épített speciális, állítható deréktámasz.

Segítség háttámlás kérdésekben

Meghibásodott irodai széked háttámlája? Eltört, ferdén áll, kilazultak benne a csavarok, vagy elszakadt a szövetezése? Mi szívesen segítünk rajta! A háttámla a forgószékek egyik legfontosabb alkatrésze, hiszen egészségedet is aktívan őrzi. Megtámasztja a derekadat, ideális ívet ad a gerincoszlopnak, megfelelő magasság esetén pedig a nyakadat is tartja. Emellett a megfelelő borítás és belső a kényelmedet is szolgálja.

A háttámlák többféleképpen csatlakozhatnak a forgószékhez: a főnöki székek esetében az ülőlap és a karfák együttesen tartják meg a háttámlát, míg az irodai székek esetében változatos típusú mechanikákon keresztül csatlakoznak. Minden esetben tudunk mind a háttámlához, mind a mechanikához pótalkatrészt, valamint szervizt biztosítani. Ez vonatkozik a háttámlához csatlakozó karfákra is.

A mechanikától függ, hogy milyen állítási lehetőségekkel van dolgunk: szinkron mechanika esetén a hátlap követi az ülőlap mozgását, aszinkron mechanika esetén azonban külön konfigurálható. Szintén külön állítható - típustól függően - a hátlap magassága és mélysége is.

A fentiekből már gondolhatod, hogy bizony a hátlap is sokféleképpen tud meghibásodni. Ha nem a megfelelő szögben van beállítva, többet fog ártani az egészségednek, mint amennyit használ, ezért érdemes időről időre átnézned a székedet, vagy szaktanácsunkat kérni, hogy minden rendben van-e a háttámláddal.

Az egyszerűbben javítható hibák közé tartozik a szövetezés szakadása vagy koszolódása: bőr és kárpit borításokat is tudunk cserélni akár hozott anyaggal is, vagy több száz árnyalatot tartalmazó katalógusunkból választva.

Háttámlával kapcsolatos szervizigényeddel, kérdéseiddel keress minket az alábbi számon:

06 - 1 - 272 - 0480

 

Háttámlákkal kapcsolatos kérdéseidet, rendelési igényeidet az alábbi elérhetőségeken adhatod le:

06 - 1 - 272 - 0480

 

ugyfelszolgalat@nietschkft.hu

Komplett háttámlákat, ezekhez tartozó pótalkatrészeket és kapcsolódó mechanikai elemeket is forgalmazunk. Keress minket bátran!

 

 

Szervizünkben hétköznapokon 10 és 14 óra között tudunk fogadni, ezen kívül, illetve kiszálláshoz TELEFONOS EGYEZTETÉS szükséges: 06-1-272-04-80