Magasságállító gázlift irodai székekhez

A gázliftek a szervizünk által legtöbbször cserélt alkatrészek közé tartoznak. A gázlift a szék legkeskenyebb pontja, mely viseli szinte a teljes szék, valamint a benne ülő személy súlyát, emellett a magasság beállításáért és megtartásáért, minimális rugózásért és a szék körkörös mozgásáért is felelős.

A gázliftek méretei

A gázlifteket, más néven légrugókat, gázrugókat, gázdugattyúkat aszerint szoktuk osztályozni, hogy milyen magasságúak, mekkora mértékben állíthatóak.

Az alap változatok magasságállítási lehetőségei 29 és 42 cm között vannak, és léteznek fekete és krómozott házú kivitelek is.

A főnöki liftek abban térnek el az alap változatoktól, hogy kisebbek, alacsonyabbak, a magasságállító útjuk is rövidebb. Jellemzően 29 és 35 cm között változtatható a méretük.

A magasított gázliftek a normál gázlifteknél magasabbak, főleg bárszékekben használjuk őket. Állítási lehetőségük 40 és 57 cm között van.

Az XXL gázliftek az általánosan garantált 110kg-al szemben akár 150kg terhelést is képesek tartósan elviselni. Állítási magasságuk 29 és 37 cm között van.

A gázliftes magasságállítású térdeplőkbe külön lift létezik, ennek állítási lehetősége 28 és 35 cm közötti.

Gázliftek típusai és magasságai forgószékekhez. Székszerviz Budapest C 2016

Az alábbi videóban végignézheted, milyen gázliftekkel dolgozunk:

Létezik egy speciális típus is, amit már nem gyártanak. Lényege, hogy a gázlift (fekete) házában is van egy külön menet, amin van egy vastag anya. Ez az anya illeszkedik a csillagtalpba, és ebben lehet tekerni a gázlift házát, változtatva a magasságot. Így a gázdugattyú állásától függetlenül lehet extra magasra és extra mélyre is süllyeszteni a liftet. Az ilyen gázlifteket hagyományos kivitelűekre tudjuk cserélni meghibásodás esetén, a kompatibilitás biztosított.

Speciális, a házán is menetes gázlift. C Székszerviz Budapest

A gázlift működése

A gázlift legfontosabb funkcionális feladata a forgószék magasságának állítása. Ezt úgy teszi, hogy a benne levő, nyomás alatt tartott gáz kioldott állapotban felemeli a szék felépítményét. A gázlift tetején levő gomb elengedése után a választott pozíció rögzül, azt minimális rugózással a szék megtartja.

Gázliftekből sokféle létezik, fordulj hozzán bártan, ha kérdésed van! C Székszerviz Budapest

A gázlift tetején levő kis gombot a székmechanikák megfelelő karjának mozgatásával lehet kényelmesen benyomni.

A gázlift belső felépítéséről, működéséről ide kattintva olvashatsz még részletesebben.

A gázlift NEM javítható alkatrész

A közhiedelemmel és a legendákkal ellentétben ha a gázliftből egyszer elszökött a gáz, vagy a gázliftet elemeire bontottuk, akkor az a továbbiakban már nem javítható. A gáz nem utántölthető benne.

A legextrémebb esettel eddigi, 25 éves működésünk során akkor találkoztunk, amikor valaki a magasságállító funkció elvesztése miatt egy fa toldalékot eszkábált a gázlift aljához, melyet - mintha csak egy hordót rakott volna össze - dongákból állította össze, azokat pedig bilincsekkel húzta meg. Ezzel végső soron tönkretette a csillagtalpat és az alaplapot is. A látvány elrettentésnek mindenképpen hasznos lesz:

Fa toldalékkal ellátott, teljesen tönkretett gázlift. A lift a széket is tönkretette, amiben használták. C Székszerviz Budapest

Az alábbi fotón az látható, ahogy valaki megfúrta a gázliftet, hogy annak forgását (vagyis a belső, fém színű darab tengely menti elfordulását a fekete, külső házban) megakadályozza egy csavar befúrásával. A művelet természetesen a liftet teljesen tönkretette.

Egy oldalirányból "megfúrt" gázlift szomorú esete. A székalkatrész tönkre is ment. C Székszerviz Budapest

 

A gázliftek kapcsolódása

A gázlift mindkét végén kúpos furattal csatlakozik az ülőlaphoz (mechanikához) és a csillagtalphoz. Ez azt jelenti, hogy a terhelés préseli össze ezeket az alkatrészeket, az első használatok során jelentkező erő illeszti őket tökéletesen össze. Ezek után azonban már igen nehéz kiszedni a helyéről.

Az ülőlapból, vagyis a mechanikából csak megfelelő fogóval, a csillagtalpból pedig csak erre a célra tervezett, speciális kinyomó eszközzel lehet eltávolítani, és a több éves használat miatt összepréselődött darabokat sokszor még így sem egyszerű elválsztani. Sokszor nekünk is időbe és sok-sok WD40-be telik, mire sikert érünk el.

Gázlift kinyomó eszköz. Székszerviz Budapest C 2016

Gázliftek cseréje

Mivel a gázlifteket javítani nem, csak cserélni lehetséges, így árlistánk alapján könnyen tájékozódhatsz ennek költségeiről.

Ebben a videóban megmutatjuk, hogyan végezzük el szakszerűen a gázlift cseréjét:

Maga a szétszerelés az igazán nehéz feladat, mint azt fentebb olvashattad. Ha elhozod hozzánk székedet, a szerelés díja 0 Ft, de kérhetsz helyszíni kiszállást is gázlift cseréjéhez.

Gázliftekkel kapcsolatos szervizigényeddel, kérdéseiddel keress minket az alábbi számon:

06 - 1 - 272 - 0480

 

Gázliftekkel kapcsolatos szervizigényedet az alábbi elérhetőségeken jelezheted nekünk:

06 - 1 - 272 - 0480

 

ugyfelszolgalat@nietschkft.hu

Mindenféle magasságú és kivitelű gázlifttel foglalkozunk.

 

 

Szervizünkben hétköznapokon 10 és 14 óra között tudunk fogadni, ezen kívül, illetve kiszálláshoz TELEFONOS EGYEZTETÉS szükséges: 06-1-272-04-80