Csillagtalpak, lábcsillagok forgószékekhez

A csillagtalpak, más néven lábcsillagok, csillagok olyan öt ágú alkatrészek, melyek a görgők és a gázlift közötti kapcsolatot biztosítják, valamint a szék stabilitásáért, könnyű mozgathatóságáért is felelősek.

A csillagtalpak osztályozása

A csillagtalpakat anyaguk szerint a legkönnyebb elkülöníteni, de vannak más jellegzetes tulajdonságaik is, melyekről majd lentebb olvashatsz.

A legelterjedtebb csillagok műanyagból készülnek, 640mm-es átmérővel. Léteznek nagyobb, 700mm átmérőjű, sokszor főnökinek nevezett változataik is.

A krómozott fém lábcsillagok között is vannak 640 és 700mm átmérővel gyártottak. Ezek már jóval erősebbek, mint a műanyag társaik. Krómozás nélküli, fekete öntött fém csillagokat is gyártanak.

A csillagtalpak között a polírozott aluminium darabok jelentik az igazán elegáns és erős megoldást, hiszen ezek könnyűek, szépek és erősek is.

Léteznek olyan, egyedi széktípusokhoz gyártott lábcsillagok, melyek belül fémből vannak, kívül azonban fa berakásosak.

Csapméretek

Ahogy arról a görgökről szóló tudásanyagunkban olvashatsz, a görgők csapolása két méretben, 10-es és 11-es megoldással van forgalomban. Ennek megfelelően a lábcsillagok is lehetnek 10-es vagy 11-es csatlakozóval kialakítottak. Mivel ma már szinte minden szék 11-es csapolással kerül forgalomba, az általunk forgalmazott csillagtalpak is 11-esek.

Csillagtalpak javítása, cseréje

A csillagokkal leggyakorabban előforduló meghibásodás a középen történő elrepedés. A gázlift, mive kúpos furattal illeszkedik a lábcsillagba, folyamatosan szétfeszíti azt. A csillagot úgy tervezték, hogy ellenálljon ennek az erőnek, azonban ha ez a terhelés túl nagy, vagy aszimmetrikus, a csillagtalp középen elrepedhet. Ez szinte mindig csak a műanyag kiviteleket érinti, a vas vagy aluminium változatokat nem.

Ugyanilyen jellegzetes meghibásodás, és szintén a túl erős vagy aszimmterikus erőhatásokra vezethető vissza, a görgők csapolásánál történő repedés, a görgőnek a csillagtalp elfáradásából fakadó kifordulása. Ez, a középső repedéshez hasonlóan, igen veszélyes, mivel mindkét meghibásodás veszélyezteti a szék egyensúlyát, valamint akár boruláshoz is vezethetnek.

A repedt, törött csillagtalpakat többnyire csak cserélni tudjuk, javítani nem. Jó hír azonban, hogy szinte mindenféle csillagot árulunk!

Csillagtalpakkal kapcsolatos szervizigényeddel, kérdéseiddel keress minket az alábbi számon:

06 - 1 - 272 - 0480

 

Ha lábcsillaggal kapcsolatos kérdésed, szervizigényed van, az alábbi elérhetőségeken találsz meg bennünket:

06 - 1 - 272 - 0480

 

ugyfelszolgalat@nietschkft.hu

Műanyag, vas és aluminium csillagtalpakat is forgalmazunk, minden méretben!

 

 

Szervizünkben hétköznapokon 10 és 14 óra között tudunk fogadni, ezen kívül, illetve kiszálláshoz TELEFONOS EGYEZTETÉS szükséges: 06-1-272-04-80